Andrei Marga, ministru desemnat la Externe: „Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului și, de ce nu, a populației în lărgime”

Andrei Marga, ministru desemnat la Externe: Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului și, de ce nu, a populației în lărgime
Publicat: 07/05/2012, 14:24
Actualizat: 07/05/2012, 14:24

Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe propus în Cabinetul Ponta, a declarat la audierea în Comisiile de specialitate, că România trebuie să iasă din faza politicii externe „făcută uninominal”, fiind nevoie de consens public și parlamentar.

„Cine concepe, cine promovează, cine execută politica externă în România? S-au adunat niște neclarități”, a spus Marga în prezentarea inițială făcută în fața membrilor Comisiilor parlamentare.

El a adăugat că în Constituție sunt prevăzuți mai mulți actori care trebuie să facă politica externă, iar „președintele, Guvernul, Parlamentul trebuie să conlucreze, respectându-și reciproc competențele în realizare”.

„Avem nevoie de consens, să ieșim din politica externă partizană. Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului și, de ce nu, a populației în lărgime”, a afirmat Marga.

De asemenea, el a subliniat că trebuie recunoscut „franc” că prestigiul internațional al României a fost „afectat semnificativ de grav” în ultima perioadă, deși ca țară membră NATO și UE se bucură „de cea mai largă libertate de decizie probabil din întreaga sa istorie, de cel mai amplu sprijin internațional și de securitatea cea mai bine garantată”.

Ministrul propus a arătat că este „alarmantă” declarația recentă a președintelui Traian Băsescu că România nu se mai poate aștepta la intrări masive de capital din investițiile străine în următorii ani, arătând că acestea depind și de activitatea și politica externă a administrației țării.

„Nu cumva s-au irosit prietenii tradiționali ai României? (…) Nu cumva prea puțini lideri internaționali vin la București? Nu cumva prea puțin liderii noștri sunt prezenți în afară?”, a întrebat, retoric, Marga, care a amintit și de afirmația analiștilor că Marea Neagră a rămas singurul prieten din vecinătate al României.

Totodată, Marga a arătat că prestigiul internațional a fost afectat și de deteriorarea cadrului instituțional, de guvernarea prin asumarea responsabilității în Parlament pentru legi organice, „practică care nu s-a îmbrățișat aproape în nicio țară din Europa în perioada recentă” și care produce „reticență față de reprezentanții României”.

Marga a criticat și faptul că liderii chinezi nu au venit în România în ultimul timp, deși există disponibilitatea Beijingului de a avea o relație bună cu țara noastră. Iar în relația cu SUA ministrul propus a remarcat că au fost cazuri de oficiali americani primiți la București de „secretari de stat cu cămăși transpirate”.

El a punctat că și în relația cu Rusia și Turcia se constată o stagnare relativă a relațiilor economice, dar și pe dimensiunea de cooperare științifică, remarcând că în urma „tăierilor nechibzuite” din MAE sunt „ambasade amputate de posturi cruciale care țin de diplomația economică” și de cooperare științifică.

Nu în ultimul rând, Marga a arătat că personalul trimis la misiuni în străinătate nu mai trebuie ocupat „prin numire”, ci prin revenirea la o practică civilizată a stabilirii prin concursuri, măcar pentru o parte din acesta.

„În ambasade au ajuns oameni de care nu mai era nevoie în altă parte. Or nu așa se face diplomație și politică externă (…) A venit timpul ca și politica externă să intervină un nou fel de a face politica”, a mai afirmat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Astrofizicienii au descoperit că găurile negre supermasive sunt „inima și plămânii” galaxiilor